Hoe om te gaan met faalangst

  Bron afbeelding: Acctv.co

  Faalangst komt van het Latijnse woord ‘fallere’, wat ‘doen vallen’ betekent. Een persoon met faalangst voelt een ongewone spanning op het moment dat er een prestatie moet worden geleverd, waarbij er na de prestatie een beoordeling plaats zal vinden. Deze beoordeling kan bijvoorbeeld een schoolcijfer zijn, maar ook net zo goed een oordeel of mening van iemand. De persoon in kwestie is bang dat datgene wat ze moeten doen, mislukt.

  Wij bieden uw kind de ondersteuning en de middelen om van elk struikelvak een succes te maken
  Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,4 en dat zeggen we dan ook met trots!

  Er zijn drie soorten faalangst:

  • Cognitieve faalangst: leerlingen met cognitieve faalangst zijn bang om kennis op te doen of hun kennis ergens op toe te passen. Deze faalangst zien we bijvoorbeeld terug bij leerlingen die bang zijn om bepaalde toetsen niet te halen. Dit terwijl ze de stof prima beheersen.
  • Sociale faalangst: leerlingen met sociale faalangst zijn bang om met mensen te communiceren. Deze faalangst treedt bijvoorbeeld op bij een discussie in de klas, of tijdens het vergaderen met de leerlingenraad. Een leerling met deze faalangst zal op deze momenten het liefst op de achtergrond willen blijven en zal zich niet snel mengen in het gesprek. 
  • Motorische faalangst: leerlingen met motorische faalangst voelen een ongewone spanning op het moment dat er een fysieke inspanning van hen wordt verwacht. Deze vorm van faalangst kan bijvoorbeeld optreden tijdens een rijexamen. De leerling kan zich dan ‘als verlamd’ voelen. 

  De tips om deze vormen van faalangst beter onder controle te kunnen krijgen, lopen zeer uiteen. We hebben de in onze ogen meest waardevolle geselecteerd en hieronder kort beschreven. 

  1. Boek kleine successen: probeer je niet op het geheel te focussen, maar denk in kleine stappen. Het is zaak dat je stap voor stap de eindstreep haalt in plaats van dat je één grote sprong probeert te maken.
  2. Accepteer dat fouten maken menselijk is: ieder mens maakt fouten en jij dus ook. Bedenk bijvoorbeeld dat je slechts 15 van de 20 vragen goed hoeft te hebben om een voldoende te halen. Je mag dus fouten maken. 
  3. Zeg tegen jezelf dat je het kan: uit onderzoek is gebleken dat het letterlijk tegen jezelf zeggen dat je iets kan, ook daadwerkelijk je motivatie en zelfvertrouwen verhoogt. Doen dus! 
  4. Probeer de verwachte prestatie te relativeren: relativeer de mogelijkheid tot falen. Als je deze toets of dit rijexamen niet haalt, wat dan? Het zou erg fijn zijn als je hem haalt, maar zo niet? Er komt toch nog een kans. Je hoeft nu niet te presteren. Al klinkt het in eerste instantie of je er met je pet naar moet gooien, het relativeren zal je rust en meer zelfvertrouwen geven. 
  5. Denk positief: alhoewel dit zeer voor de hand ligt, is dit de meest gemaakte fout door mensen met faalangst. Probeer niet in termen van falen te denken, maar in termen van succes. Wat als alles goed gaat? Wat als je geluk hebt en alle dingen die mis kunnen gaan in jouw voordeel uitpakken? Probeer dat gevoel vast te houden. 

  Faalangst zal nooit helemaal verholpen kunnen worden en sommige lichte vormen van faalangst zorgen er juist voor dat er beter wordt gepresteerd dan gedacht. 

  Wie zijn wij?

  Om maar direct met de deur in huis te vallen; wij bieden uw kind de ondersteuning en de middelen om van elk struikelvak een succes te maken. Dit maken we mogelijk door een aantal kernwaarden te combineren:

  • Kwalitatief goede docenten
  • Persoonlijk contact zodat we u en uw kind écht leren kennen
  • Bijles waar én wanneer het u uitkomt.

  Door ons hele bedrijf worden deze kernwaarden nagestreeft, zodat we onze kwaliteit kunnen blijven garanderen.

  Kunnen we u ook binnenkort tot één van onze vele tevreden klanten rekenen?


  Succesverhalen

  "Mijn dochter kwam 3 dagen voor haar M&O toets in paniek naar me toe dat het haar niet ging lukken... "


  Lees meer

  "Onze zoon staat op dit moment op overgaan naar HAVO 3, dit had nooit gelukt zonder de hulp van Josse..."


  Lees meer

  "Ervaringen met Bijlesje.nl zijn zeer goed. Mijn dochter heeft haar wiskundecijfer naar een voldoende..."


  Lees meer